Limon üreticisi umudunu Rusya'ya bağladı

1dk okuma

Mersin'in Silifke ilçesinden Irak'a limon ihracatı başlarken, ihracatta limon piyasasının gözde ülkesi Rusya'nın limon almaması ihracatçıyı üzdü. Silifke'de büyük bir bölümü yatağa alınan limonlarda ihracat hedefi 30 bin ton olarak bekleniyor

Haberin Devamı

Limonun yalnız Irak'a 1 lira 50 kuruştan gönderilmesi beklentilere cevap vermezken üretici, Rusya'nın limon alması için dua ediyor.  Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, limon hasadının başlamasıyla birlikte tezgahların kurulup yapağa alındığını kaydetti. İlçe genelinde 20 bin dönüm araziden 80 bin ton limon hasadı yapıldığını ifade eden Mahire Can, "Üretilen limonun yüzde 10'luk kısmı hasat edilir edilmez piyasaya arz edilmekte, kalan yüzde 90'lık kısmı yatak limon olarak depolanmaktadır. İlçe genelinde her yıl olduğu gibi bu yılda 30 bin ton limon ihraç edilmesi hedefleniyor. Ancak Rusya'ya limon ihracatı şu an yok. Önümüzdeki günlerde Rusya'ya limon ihracatının başlayacağını düşünüyoruz. Şu an Silifke'den yalnız Irak'a ihracat var dedi.

cnnturk.com'un haberine göre; Kesimi yapılan limonların Ünemli bir bölümünün yatağa alınıp daha sonra satılmasının planlandığını anlatan Mahire Can, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Yatağa alınma olarak tabir edilen uygun muhafaza şartlarında depo edildikten sonra uygun zamanda satışı yapılan limon, dalında satılan limona göre  yaklaşık iki katı kadar kazanı getirmektedir. Silifke'de devamlı esen rüzgarlardan dolayı üretilen limonların depoda dayanma süresinin diğer ilçelere oranla daha uzun olduğunu belirten Can, depolara konulan limonların bir sonraki yılın Eylül ayına kadar saklanabildiğini kaydetti.

Yatağa alınan limonların geçen yıllarda Ürgüp'teki soğuk hava depolarında saklandığını belirten Can, "Bu da hem ulaşım hem de işçilik açısından büyük masraf yapılmasına neden oluyor. Son yıllarda Kırobası'nda yapılmaya başlanan soğuk hava depolarında limon, nar gibi ürünler saklanmaya başladı. Buradaki soğuk hava depolarında da ürün kaybı Ürgüp'e göre çok daha az" dedi. Kırobası'nda şu an mevcut 14 soğuk hava deposu bulunduğunu, bunun 700 bin sandık kapasiteli olduğunu vurgulayan Can, limon, nar gibi ürünlerin saklanması amacıyla Kırobası'nda soğuk hava depolarının çoğaltılması gerektiğini söyledi. 

İlçe genelinde 20 bin dönüm arazide küt diken, İtalyan, mayer, enter donat ve Aydın cinsi limonlardan 80 bin ton üretim gerçekleştirildiğini vurgulayan ihracatçı Mehmet Şahin de, Akdeniz Bölgesinde en çok dayanıklı limonun Silifke'de üretildiğini söyledi. Mehmet Şahin adlı üretici, limon ihracatımızın çoğunu karşılayan Rusya'nın limon almadığını belirterek "Bu bizi tedirgin etmiştir. Şu an ihracat yalnız Irak'a yapılıyor. Fiyatlar üreticilerimizi memnun etmiyor. 1 lira 50 kuruştan ihracata gönderilen limonun en az iki lira veya üstü olmalı ki kazanı elde edelim dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası: